Kaip teisingai pasirinkti ir įsirengti parketlentes?

Kaip teisingai pasirinkti ir įsirengti parketlentes?

calendar_today
visibility 57 Peržiūros
category Kategorijoje: Naudinga

Kaip pasirinkti parketlentes?

Šildomos grindys

Lietuvoje paskutiniais metais labai išpopuliarėjo šildomos grindys, dažnai abejojama ar galima parketlentes įsirengti ant tokio pagrindo ir ar dėl to šildymas bus efektyvus. Galime patvirtinti, kad daugumą parketlenčių tikrai galima naudoti, ypač jei jos yra ne itin storos, iki 15 mm storio. Išsamiau apie tai kitame mūsų straipsnyje. Mūsų asortimente visos parketlentės yra tinkamos naudoti ant šildomo pagrindo.

Parketlentes sildomos grindys

Lakuotas ar alyvuotas paviršius?

Atsakymas į šį klausimą tiesiogiai priklauso nuo vartotojo lūkesčių. Lakuotas paviršius mažiau natūralus nei alyvuotas, tačiau jį kiek paprasčiau prižiūrėti, nereikia specialių priežiūros priemonių. Natūralia alyva dengtas paviršius kur kas jaukesnis vaikščioti ar lytėti, dėl jaučiamos medienos struktūros ir šiltumo. Tokį paviršių prižiūrėti reikia naudoti tik atitinkamas specialias priežiūros priemones, dažniau reikalingas paviršiaus atnaujinimas, beje, jis paprastesnis nei lakuoto paviršiaus, nes galima atnaujinti tik dalį, labiausiai nusidėvėjusio paviršiaus, nebūtina tvarkyti viso grindų paviršiaus kaip kad lakuotų grindų atveju. Paskutiniu metu rinkoje jau atsiranda naujos kartos, visiškai matiniai lakai, kurie atrodo labai natūraliai ir lengvai prižiūrimi. Tarkim, Boen parketlenčių gamintojo Live Pure lakas vizualiai visiškai nėra matomas, ypač matinis medinis paviršius atrodo lyg būtų niekuo nepadengtas, itin natūralus, tačiau parketlentė yra paruošta naudoti ir atspari visiems gyvenimo iššūkiams.  

Parketlentės lakuotos matinės

Jungimo sistema

Labai svarbu pasirinkti parketlentes turinčias pažangią click jungimo sistemą, ypač jei jos bus įrengiamos slankiuoju būdu. Tokias parketlentes bus kur kas paprasčiau įrengti išvengiant klaidų ar blogo įrengimo, taip pat su geresne jungtimi grindys tarnaus ir geriau atrodys kur kas ilgesnį laiką.

Konstrukcija

Pagrindinis daugiasluoksnių parketlenčių privalumas – jų stabilumas. Lietuvoje labiausiai paplitusios dvisluoksnės arba trisluoksnės parketlentės. Esminė atskirų sluoksnių konstrukcijos funkcija – apriboti  medienos deformacijas. Tai labiau pavyksta padaryti tuomet, kai apatiniai parketlenčių sluoksniai suklijuojami statmenai, tokiu būdu, kiekvienas sluoksnis juda vis kita kryptimi, dėl to parketlentė nelinkusi deformuotis, net kai stipriai keičiasi patalpos oro sąlygos, ypač keičiantis sezonui. Tokiu būdu gaminamos trisluoksnės parketlentės, tuo tarpu dvisluoksnės paprastai gaminamos naudojant lygiagrečiai suklijuotus medienos sluoksnius.  

Dizainas

Turbūt daugiausiai svarstymų vyksta dėl parketlenčių dizaino. Lengva pasimesti daugybėje parketlenčių spalvų ir raštų. Kiekvienas mūsų esame unikalūs, tačiau analizuodami grindų pasirinkimų tendencijas, kartu su savo partneriais pastebėjome keletą būdingiausių stilių, pagal kuriuos dažniausiai pasirenkamos grindys. Pasirinkus sau patinkantį stilių visuomet lengviau išsirinkti sau tinkančias grindis.

Kuris stilius jums artimiausias?

  • Skandinaviškas – skandinavų gyvenimo būdo bei meilės gamtai subrandintas stilius. Tyras, paprastas, neutralus. Įkvėptas gamtos, be ryškių elementų. Ramios, šviesios spalvos. Baldai paprastų formų, funkcionalūs, rankenėlės paslėptos. Juoda ar kita tamsi spalva naudojama saikingai, kaip kontrastas blyškioms, šviesioms spalvoms. Dauguma interjero elementų iš natūralių medžiagų.Parketlentes ąžuolo skandinaviškos

Tokių parketlenčių pavyzdžiai

  • Klasikinis – pats pavadinimas itin taikliai atspindi šį stilių. Įkvėptas senovės graikų bei romėnų, kurie vertino estetiką bei komfortą. Klasikinės šiltos spalvos, patikrintos ir praturtintos laiko. Iškirtinės kokybės interjero detalės bei taurios medienos grindys padės sukurti laikui nepavaldų, visuomet elegantišką stilių. Tokį interjerą nepakenks praturtinti viena kita modernia detale, tarkim inovatyviu šviestuvu ar kilimu. Taip pat šiek tiek individualizuokite tokią aplinką - pakabinkite paveikslų, pastatykite žaismingą skulptūrą. Suteikite klasikiniam interjerui gyvybės bei gaivos.Parketlentes azuolo klasikines

Tokių parketlenčių pavyzdžiai

  • Ryškus/Kontrastingas – šis stilius, tai naujų stilių paieška. Drąsus, žaismingas, netikėtų formų, spalvų. Tarkim, sendintų plytų siena jungiasi su ryškia dažyta siena. Grindys ir sienos išraiškingos, laužiančios įprastus kanonus. Namai energingi ir ekspresyvūs. Maišyti bei derinti raštai. Natūralių spalvų tekstilę galima derinti su ryškiomis spalvomis - geltona, raudona, mėlyna, žalia. Privalu įmaišyti šiek tiek jumoro, funkcionalumo ir šilumos.Parketlentes azuolo urban

Tokių parketlenčių pavyzdžiai

  • Kaimiškas – nostalgiškas praeities stilius, sukurtas gyventi šiandien. Neįpareigojantis, jaukus, paprastas. Kupinas gyvybės, šiltas. Grindys, baldai turi kaimiško šarmo - masyvūs mediniai stalai visai šeimai, plačios sendintos grindų lentos, prigesintos spalvos. Aplinka, kurioje patogu būti. Rankų darbo indai, menantys senove. Kiekvienas  daiktas interjere turėtų pasakoti savo istoriją.Parketlentės ąžuolinės kaimiškos

Tokių parketlenčių pavyzdžiai

 

Kaip kloti parketlentes?

Dauguma modernių parketlenčių gaminamos su pažangiomis jungimo sistemomis, kuomet parketlentes galima įrengti be klijų, tiesiog sujungiant jas tarpusavyje. Tai labai patogus ir greitas įrengimo būdas. Prieš tai ant betono patiesiamas specialus paklotas po grindimis, kuris gali turėti ir papildomas, akustinės ar šiluminės, izoliacijos savybes. Ant jo sumontuojamos tarpusavyje susijungiančios parketlentės, kurios nėra tvirtinamos prie grindų pagrindo, tokia sistema tarsi plaukioja/slankioja ant paviršiaus, todėl neretai vadinama plaukiojančiomis ar slankiosiomis grindimis. Vis labiau populiarėja parketlenčių klijavimas tiesiogiai prie pagrindo, naudojant parketo klijus. Toks įrengimo būdas kiek brangesnis, tačiau turi ir daug privalumų – geresnis šiluminis pralaidumas (greičiau sušyla šildant), galima kloti kur kas didesnius vientisus parketlenčių plotus, nebūtinos kompensacinės siūlės, geresnis akustinis komfortas ir kt. Išsamiai apie tai kitame mūsų straipsnyje.

Kaip prižiūrėti parketlentes?

Parketlentės priežiūra

Modernios parketlentės nereikalauja ypatingos priežiūros. Jos paprastai prižiūrimos sausu valymu, pagal poreikį valomos drėgnai, bet ne šlapiai. Ant lakuotų paviršių dažnai galima naudoti papildomus grindų valiklius. Alyvuotiems paviršiams paprastai rekomenduojamos, specialios tam skirtos priemonės, įprasti valikliai netinka.

Kaip atnaujinti parketlentes?

Parketlentės yra natūralus medienos gaminys, todėl paviršius ilgainiui dėvisi, atsiranda įvairūs pažeidimai. Priklausomai nuo jų stiprumo galima naudoti įvairias atnaujinimo priemones, geriausia jas naudoti to paties gamintojo kaip ir pačios parketlentės, nes tik naudojant giminingas priežiūros priemones, atnaujinimas gali būti atliktas kokybiškai. Jei pažeidimai nėra labai dideli, paprastai pakanka paviršių atstatančių priemonių, kurių sudėtyje yra to paties paviršiaus padengimo dalelių. Jei paviršius pažeistas stipriai arba yra labai nudėvėtas, tuomet galima atlikti pilną grindų atnaujinimą šlifuojant paviršių ir užtepant naują apsauginį sluoksnį (laką, alyvą ar pan.). Daugumą parketlenčių galima pilnai atnaujinti 2-3 kartus.